Dimensiunea rânzei

Nu vreau să comentez deloc problema Ucraina-Crimeea, vreau să scot în evidență ALT lucru!

Mă uimește dimensiunea pipotei care s-a umflat în unii tineri, hotărârea cu care se burzuluiesc ei la Putin și Rusia și părerile lor (avizate, cum altfel) despre care sunt națiunile "bune" și care sunt alea nașpa! Mulți dintre ei născuți chiar după '89, au prins moda scuipatului engros pe niște concepte pe care nu le cunosc foarte bine nici din istorie (că n-o studiază decât din pozele de pe 9Gag) și nici din experiența personală! Au auzit însă mai nou că Rusia & Comunism "sucks", e nașpa și "de porc" și entuziasmul revoluționar încă neostoit de la ultimele "Uniți ... salvăm" le dă aripi să critice, să analizeze ei politic cum e cu raportul de forțe, ce i-ar face ei lui Putin dacă l-ar prinde și alte chestii din astea! 
Aș vrea să știu câți din tinerii care astăzi îi dau bocanci în gură (virtual desigur, că fizic n-ar avea curajul) lui Putin și Rusiei au idee cam cu ce adaos "comercial" se decontează pe programul de sănătate a lu' Obamacare serul fiziologic! Așaaaa ... ca să facem o comparație mică și cu sistemul nostru pe care-l credeam un Everest al corupției! Sau dacă au idee că sistemul de asigurări din "țara tuturor posibilităților" te ciugulește de mii bune de dolari pe an câtă vreme ești tânăr și sănătos, dar care după 50 de ani, chiar dacă ai vrea să mai lucrezi și să cotizezi la ei, nu mai au "programe de asigurare" pentru tine!
Înțeleg și respect părerea unora mai bătrâni, suspectându-i cumva că poate, pe vremea lor, intrarea rușilor în țară a însemnat și primul viol al bunicii sau ceasurile lipsă ale bunicului! Dar să judeci AZI, la pachet, o întreagă națiune rusă doar pentru motivul că bunicii lor au crezut în comunism și să-i pupi peste tot pe nemți de exemplu, făcând abstracție de exact aceeași perioadă de istorie, înseamnă să fii dus complet cu capul! 
Să condamni tu acum o națiune la care acum ceva timp au apelat și americanii să-i ajute cu transportul papornițelor pe orbită, când navetei lor i s-au înfundat jiglerele (și-a puțin sărit în aer), iar mi se pare cam mârlănesc! Asta în condițiile în care Europa se câcâie de ani buni să lanseze sateliții de poziționare Galileo (a fost greu până s-a decis cum se împarte șpaga) în timp ce rușii tot completează sistemul lor de poziționare Glonass (pentru care zic mulțumesc toate smarfoanele voastre moderne) înseamnă să nu știi pe ce lume trăiești! 
Alimentarea unei uri față de o națiune cu o cultură vastă, cu realizări în știință, cercetare, matematică, denotă o lipsă periculoasă de diplomație, de cunoștințe și de realism privind lungul nasului! 

Închei prin a repeta, nu vreau să ating și să discut DELOC subiectul Ucraina-Crimeea că înseamnă să particularizăm!

Comentarii

  1. cred ca amesteci lucrurile. Nu inseamna ca daca un geniu sau un alt exemplu de foarte bine daca sare la bataie la vecin trebuiesc inchisi ochii. Fiecare trebuie judecat pentru faptele sale in parte nu la global...ghiveci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da' cine sare la bătaie, la care vecin? Că în Crimeea, sunt 85% filoruși, orice referendum de alipire la rusia faci, la orice oră din zi sau noapte, obții același scor! Ești de acord cu afirmația asta? Ca să știu dacă avansăm cu demonstrația ...

      Ștergere
  2. Teo, n-aș vrea să-i amestecăm pe Feodor Mihailovici sau pe Lev Nicolaevici în discuția asta. În schimb mi-aș aduce aminte de o știre recentă despre un comisar-șef de poliție care a bătut o fetiță de 14 ani în secția de poliție. (http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Copil+batut+in+sectie+de+seful+politiei+din+Piatra-Neamt+Ministr)
    Cu siguranță ai prins ideea (și nu ești de acord cu analogia). Totuși, merg mai departe. Pot presupune (eu chiar cred asta, dar nu contează) că fetița nu era un înger căzut întâmplător în curtea poliției, ci o infractoare minoră. Dar asta nu justifică încălcarea legii de către cineva care care *a jurat* că o va apăra și respecta. Subliniez jurământul (oricât de desuet sună) pentru că acordurile internaționale sunt tot un fel de jurăminte.
    Dar pot merge mai departe: în plină stradă, un zdrahon îi cară pumni în cap unui pirpiriu. Poate cei ce se bat sunt niște mafioți care-și reglează niște conturi, dar asta nu justifică nepăsarea "opiniei publice" în fața unui fapt care atentează la un principiu fondator al civilizației. E un contract prin care societatea atribuie statului monopolul exercitării violenței, în limite stabilite (e o definiție, n-am inventat eu asta).
    Freud a zis o vorbă mare: Primul om care a preferat sa înjure decât să dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizației. Așadar, lumea înjură, cu mai mult sau mai puțin talent. Infinit mai bine decât să tacă atunci când cel mai slab este bătut. Sau, mai rău, să ridice bâta.

    RăspundețiȘtergere
  3. bine punctat,eu unu m-am saturat de imperialismu american si european,care produce doar vise si amagiri

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare