Să prostim poporu' cu ROBORU'

Toată lumea a auzit că "a crescut Roboru' frate"! Și pentru că sunt injiner și nu economist, am băgat și eu oq în vreo 4-5 articole după o căutare pe net după "Ce plm e ROBORU ăsta?". Evident, am sărit peste articole din saituri ca efemeride, libertatea sau click! :-) "ROBOR( Romanian Interbank Offered Rate) reprezinta rata medie a dobanzii pentru CREDITELE ÎN LEI acordate pe piata interbancara." Ce-am înțeles eu din articole, că toate puneau placa cu "e o criză de lichiditate de lei în piață și băncile se împrumută între ele".
Guguștiucii înghit repede pastila și când aud "criză de lichiditate" gata, s-au lămurit, "e clar dom'le, e criză de lichiditate, de vină e Iliescu, Tăriceanu, Dragnea și Tudose"! 
https://img1.etsystatic.com/189/0/9602064/il_340x270.1374840657_21h2.jpg
Bun, da' nimeni nu s-a întrebat cum vine aia cu "criza de lichiditate"? Că numărul de lei din piață e o cifră constantă, se învârt în cerc, sunt ca pietrele din jocul de remi(rummy) ni le dăm între noi, plătim pâine, luăm tembelizoare de la eMag, ăia bagă leii în bancă din nou și tot așa!
Stai ... zice unu', poate că politicienii hoți s-au apucat și bagă leii la saltea sau își aprind trabucile ;-) cu hârții de 5 sutare! Nu prea cred asta, mai ales că bancnotele astea noi sunt din plastic și dacă le aprinzi, put rău! :-)
Chiar dacă înghit prostia asta cu salteaua și trabucele, există reguli care pornesc tipografia de bani, DACĂ într-adevăr a luat foc vreo dubă cu bani sau dacă românii fac nasturi din moneda de 50 de bani!
Am scris mai sus cu majuscule "CREDITELE ÎN LEI" la definiția ROBOR, să nu începeți să-mi spuneți că "stai dom'le că mai e și valuta la mijloc", că nu-și cumpără nimeni pâinea în €, nu v-ați luat laptop în €, nu ați primit salariul luna trecută în €.
Deci hai să revenim, să continuăm raționamentul: deci LEII nu sunt mai puțini, ci POFTA DE LEI (necesitatea) a firmelor care vor să facă biznis a crescut! Dacă vreți, asta este o confirmare a faptului că economia României are o rată surprinzătoare de creștere confirmată de alții, nu trâmbițată de PR-ul Guvernului! Băncile, dacă văd că e poftă de bani, ridică ROBORU' la credite, să să bucure la banii tăi, pretinzând că indicele ROBOR e o chestie neutră! ;-)
TU, cetățean, dacă te duci la Banca X și faci credit să faci agricultură și banca îți zice "vezi că dobânda o să fie dependentă de câtă ploaie o să cadă", ar fi corect, că depindem amândouă părțile de un fenomen pe care nici unul din nou nu-l putem controla și banca nu-l are acționar pe Sf.Petru.
Banca X te prostește pe tine că "indicele ROBOR e stabilit de piața interbancară", adică de fapt de banca Z împreună cu banca Y și ... ce să vezi ... și împreună cu banca X! :-D


WTF E ROBORU - Lecția 2

"ROBOR( Romanian Interbank Offered Rate) e rata medie a dobânzii pentru CREDITELE ÎN LEI la care băncile se împrumută ÎNTRE ELE."
Să presupunem că masa monetară în RO este de 100 GigaRON și că în România sunt 100 bănci care operează și care țin majoritatea banilor, deci fiecare are 1 GigaRON în "seif". La unele din bancile astea vin firme care vor credite și persoane care vor "plazmă" să pună peștele cu mileu pe ea. Băncile care au cereri care depășesc suma de 1 GigaRON pe care o au de vânzolit, se împrumută de LEI (RON) de la alte bănci "care are" și care le dau împrumutul CU DOBÂNDĂ, adică de aici vine Roboru'!

Să luăm un scenariu la limită: vine Regele Cioabă la putere și îl apucă pandaliile și zice (așa cum vorbește el urât): "Muie mă băncilor, să dispăreți 98 din voi, să rămână numai doo"! Urât, urât de tot și ca limbaj și ca atitudine dictatorială, dezavuez total!

Cele doo bănci "care rămâne" împarte carevasăzică cei 100 GigaRON în doo (statistic), deci fiecare are în visterie 50 de GigaRON fond de fâțâială!

Întrebare pentru trecerea clasei: Având 50 de GigaRON fiecare, credeți că ar mai fi nevoie de "împrumuturile interbancare în LEI"?????

Comentarii

  1. Nu-i atât de simplu (din moment ce ce poate și complicat?). Banii pot fi și hârtii de valoare gen CEC (credit), bilet la ordin (debit). Apoi la fiecare credit acordat băncile trebuie sa constituie garanții la creditele acordate, la fiecare depozit constituit o parte merge la fondul de garantare a depozitelor. Cel putin astea doua scumpesc creditele si depozitele fața de ROBID ROBOR. Deci raspunsul la problema de trecut clasa este da, întotdeauna:)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare