Postul economic prelungit

     Am primit ieri și astăzi pe Internet, pe diverse saituri de socializare sau mesagerie, invitația de a răspunde unui protest contra scumpirii benzinei, cererea era ca în vreo trei zile să nu alimentez cu benzină de la pompă.
     Țin încă de la început să menționez faptul că sunt la fel de revoltat ca și alți cetățeni din cauza prețurilor benzinei din România, raportat la câștigurile medii. În plus, am apreciat inițiativa de a semnala măcar simbolic companiilor foste românești care ne vând astăzi benzină românească, nemulțumirea noastră prin alimentarea la pompă cu benzină de maxim 50 de bani și blocarea astfel a vânzărilor.
Rezultate căutare pentru „” – Pagina 1123 – ea.md
     Am însă serioase îndoieli asupra efectelor “devastatoare” ale protestului prin nealimentarea cu benzină în zilele de X și Y. Motivul este pe cât de logic, atât de simplu, atâta vreme cât consumul lunar de combustibil va fi identic, doar decalarea cu câteva zile a încasărilor de la 20% (hai, maxim 30%) din cei care alimentează nu va conta în cash-flow-ul companiei petroliere nici cât negru sub unghia caprei vecinului.
     Plecând însă de la aceste gânduri ale inițiatorilor cu care, repet, rezonez în principiu, am stat și m-am gândit la alte modalități de protest accesibile românului deziluzionat de lipsa de eficiență a parlamentarului pe care l-a votat, a instituțiilor statului, a presei și în general a mass-mediei care este mult mai preocupată de statul de plată al angajaților și contului din bancă decât de starea națiunii.
     Dacă ai suficientă intuiție, fără să ai cunoștințe solide de economie și banking, vei ajunge probabil la aceeași concluzie, că această criză economică globală a fost cauzată de scăparea de sub control (voită sau accidentală) a unor instrumente bancare prin care grupuri financiare cu informații extrem de exacte făceau bani iarna din promisiunea că umbra banilor la vară va fi cu atât mai mare cu cât ridici banii mai sus.
     Termeni savanți au fost inventați în facultățile de făcut bani: contracte futures, scadențe, subprime lending, income contingent repayment, graduated repayment soft loan, endowment mortgage, termeni numai buni pentru prostit proștii de toate calibrele, de la amărâtul care, auzind pe șeful statului că totul e OK, ia în continuare credit cu buletinul până la premierii creduli care pun botul la “centurile de siguranță” ale FMI.
     Celebra clasă “de mijloc”, care ar fi trebuit să devină mai numeroasă și să fie un motor al susținerii unei economii sănătoase, a început să aibă probleme, la început cu achitarea ratelor de leasing la automobilul cam prea scump pentru necesitățile și posibilitățile lui financiare, apoi la achitarea unor rate la bancă. Convins de către guvernanții parșivi că “modalitatea de ieșire din criză este stimularea consumului”, a pus și el umărul la refacerea economiei cumpărând în continuare un televizor LCD de Crăciun, un nou smartphone, doar că eforturile lui au ajutat economia Coreei de Sud, nu a României.
     În tot timpul ăsta, a existat o pătură extrem de subțire de oameni care au profitat de criză și anume cei din clientela politică. Da, și ei au probleme în sensul că nu mai pot fura cu același randament. Când lucrezi cu contracte de numai 10 milioane de € nu mai poți fura un milion la fel de ușor ca pe vremea când se semnau cu ușurință contracte de 100 milioane.
     Și m-am gândit că metoda cea mai simplă (și perfect legală) pentru noi toți de a sprijini cu forța însănătoșirea mediului economic și de afaceri este : POSTUL ECONOMIC PRELUNGIT în care statul trebuie împins!
     Să fiu mai clar: asta înseamnă că trebuie să facem în așa fel încât de exemplu luna următoare statul să încaseze mai puțin TVA, și asta nu din grevă sau evaziune fiscală, ci din reducerea vânzărilor. La absolut orice produse!
     Sunt ferm convins că-mi fac iluzii, niciodată românii nu vor ajunge la un asemenea grad de responsabilitate socială încât să respecte, măcar 50% din ei, o anumită regulă care ar putea fi stabilită de comun acord sau recomandată de vreun grup de somități în domeniul economic.
     Ceea ce propun eu este în primul rând legal și în al doilea rând, cei care ar urma sugestia n-ar avea decât de câștigat! În definitiv le zic: “cheltuiți mai puțini bani și doar pe lucruri CU ADEVĂRAT UTILE” !!!
     Începutul l-au dat românii care alimentează cu benzină de 50 de bani. Dar protestul nu trebuie să se încheie aici, el trebuie să fie completat cu alte inițiative de reducere a costurilor personale care s-ar putea transforma, corect promovat și de bloggeri, într-un trend care nu ne face cu nimic rău nouă, celor care l-am urma. Nu amâna doar alimentarea din zilele X și Y, mergi 2 zile cu tramvaiul și autobuzul, la vară cu bicicleta și redu cu 10% consumul de benzină. Nu te mai duce în fiecare weekend la 300 km ca să freci menta în locuri pe care le știu și le frecventează toți proștii! Încearcă să vezi dacă găsești un loc frumos la doar 30 km distanță, doar pentru tine! Discută cu colegii cum ați putea veni 4 inși cu aceeași mașină la serviciu, prin rotație.
     Dacă vreți, propunerea are și o latură ecologistă! Închideți becurile când nu aveți nevoie de ele! Pe lângă faptul că nu se vor mai arde kilograme de cărbune pentru curentul inutil consumat, vei avea și satisfacția că ENEL-ul care îți ia banul fără să modernizeze rețeaua, va avea încasări mai mici.
     Ai de schimbat aragazul sau frigiderul! N-ai nevoie de frigider cu Pentium V să-ți spună că ai rămas fără lapte! Ia unul simplu făcut de Arctic, el trebuie doar să răcească.
     Vrei să mănânci deseară o friptură? Încearcă o pastramă de oaie! E mai sănătoasă și ține minte: importăm porci într-o veselie pentru că toți miniștrii de până acum au câștigat pariul cu agricultura și zootehnia, pariul că le vor distruge, normal.
     Ai un mobil bun? Mai păstrează-l încă un an, să vezi ce modele mișto o să scoată ăștia la anu'! Te mănâncă-n cur să schimbi mașina? Gândește-te de două ori, de ce ai vrea să faci asta?
     Închide televizorul la început o zi pe săptămână sau deschide-l doar când ai o emisiune cu subiect CLAR care te interesează.
      Da, ştiu, cineva va spune că sunt o sumedenie de oameni care vor suferi din scăderea vânzărilor și a biznisului. Dacă sunt doar un milion din 20, înseamnă că e de bine, restul s-ar putea să o ducă mai bine.
      Vor suferi cei legaţi de industria de advertising, vor da probabil faliment multe firme de SPA & Wellness, de consultanţă în Feng-shui şi amenajări interioare, de coafat căţeii şi stăpânele lor, publicaţii tabloide din care aflu doar unde şi cu cine a dormit aseară nu'ş ce tută asistentă TV siliconată, televiziuni de isterizare cu ştiri cretine difuzate de sute de ori ca un disc stricat, magazine de fiţe, fasoane şi 10€ ceaşca de cafea, case de modă şi magazine cu creme care scot mai repede banii din ţară decât ridurile de pe faţă.
     Vă întrebați poate oare cum ar putea ca reducerea încasărilor la bugetul statului (reamintesc, PERFECT LEGAL) ar putea îmbunătăți situația din prezent? E simplu, prin întinderea corzii până peste pragul ei de rupere. În concursul dintre cei cu obrazul mai gros ca șoriciul și cei care nu vor mai putea rezista să nu dea în vileag matrapazlâcurile cei din urmă vor câștiga.

     Am impresia că lucrurile s-ar putea schimba în acest mod, că o asemenea atitudine ar putea schimba ceva, cu toate că știu că este foarte dificil! Și nu ne costă nimic să încercăm! Dimpotrivă!

Comentarii

  1. Asta ar trebui facut tot timpul, nu doar in timpuri de criza. O mare parte din sfaturi tin nu doar de economie, cat si de latura ecologica, de care chiar e nevoie...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare