Dorel, informaticianul
Să nu vă închipuiți cumva că tehnologia informației și comunicațiile, ca meserie, sunt cumva scutite de prezența “Doreilor” cu diplome și cu pretenții de specialiști. Știm cu toții că există excavatoriști și șoferi proști rău de tot, așa cum există instalatori și electricieni proști de dau în gropi. Obținerea unei diplome de învățământ superior nu înseamnă automat garanția că posesorul va găsi întotdeauna cele mai bune rezolvări în problemele cu care se va întâlni în exercitarea profesiunii.
Evaluarea aproximativă a profesionalismului este ușoară în unele cazuri, cum ar fi cel al “meseriașilor” care pun gresia în baie, unde e suficient să nu fii chior să vezi că nu sunt în linie. În cazul excavatoriștilor, faptul că a reușit să nu cadă cu excavatorul în groapa săpată chiar de el, este iarăși un lucru ușor de înțeles.
În alte profesiuni, cum ar fi în informatică, doar faptul că Dorelul în cauză stă încruntat în fața unui ecran mare cu o sursă a programului dă din start celor din jur impresia că omul lucrează intens, chiar dacă, la o privire mai atentă, ai constata că lui nu-i iese programul pentru că din greșeală a modificat în interiorul buclei, variabila contor și programul nu se mai termină niciodată!
Când programul este deja împachetat și compilat și depus undeva, invizibil, la distanță, aprecierea eficienței și corectitudinii lui este și mai dificilă.
Imaginați-vă următorul scenariu posibil: ești un inginer constructor care n-are studii de informatică dar care, de bine de rău, s-a descurcat să lucreze vreo 10 ani cu calculatorul și cu diferite programe, ba chiar cu AutoCad. Lucrezi la o firmă ce dorește să exporte un produs în U.E. și are nevoie de la Vama Română de atribuirea unui cod EORI (un soi de cod unic european de exportator). Ce noroc, Vama Română are chiar un sistem informatic și pe situl lor (www.customs.ro , apropo, de ce naiba nu putea fi www.vama.ro?) vede chiar că există o pagină unde acest cod poate fi solicitat online.
Omul face click pe opțiunea “Cerere atribuire număr EORI” și hop … apare ceva prin care i se cere permisiunea să ruleze Java și oracle.forms.engine.Main! Noroc că numele este îi sună familiar și nu a virus așa că omul permite rularea. După nici 4 secunde pop… alt mesaj, altă fereastră cu un text “OracleAS Forms Services” în fundal și un mesaj criptic “FRM-9205: Oracle Jinitiator version too low. Please install version 1.1.1.8.2 or higher”.
Inginerul nostru constructor auzise ceva că există mai multe browsere și că s-ar putea ca unele aplicații de pe siturile web să nu meargă cu unul dar să meargă cu altul. Așa că răbdător, încearcă aceeași figură cu Firefox, același rezultat și în final, încearca și cu Internet Explorer, că poate browserele open-source nu sunt agreate de oracle.forms.engine.main, mai știi?
Rezultat negativ, ca și în cazurile precedente! Ajuns în acest punct, omul intuiește că, din rațiuni evidente de mari secrete de stat și alte motive complicate, cei de la Vamă, mai corect cei care au livrat sistemul informatic la Vamă, au ales o soluție mai complexă ce necesită instalarea pe calculatorul local a unor componente separate! Drept care cheamă inginerul lor de sistem, dom’ Pavelescu, cel care răspunde de instalarea diferitelor programe pe calculatoarele firmei, care caută și el pe internet ce-i aia cu Oracle Jinitiator și ce trebuie să facă!
După ce se holbează și inginerul de sistem la mesaje, recunoaște spășit faptul că nu a auzit de Oracle Jinitiator da’ fiind ceva cu Oracle și oracle.forms.engine.main înseamnă că e treabă serioasă și e musai să se documenteze în amănunt pe internet.
Ce noroc că Oracle are o pagină despre așa ceva, ușor de găsit, adresa este http://docs.oracle.com/cd/B12166_01/web/B10470_01/appa.htm unde dom’ Pavelescu află că Jinitiator e un soi de plugin care (teoretic) ar fi trebuit să se afle pe situl web care livra pagina (www.customs.ro) și care suportă următoarele configurații, toate pe Windows (asta nu mă miră deloc): Internet Explorer 5.x și 6.0 și Netscape Navigator 4.7.3 și 4.7.8!
Comentariile sunt de prisos, am obosit de-a lungul celor peste 10 ani de când scriu în articolele mele. Știu că astăzi ciordeala (să fiu cu termenii în trend-ul mediatic al momentului) cu bordurile, cu numărul de fire de iarbă si de panseluțe, cu grosimea stratului de pietriș și de uzură la autostrăzi este din ce în ce mai ușor de descoperit și devoalat, deși tupeul celor care aplică metodele a devenit din ce în ce mai natural!
În final, fac și eu o previziune, să mă dau clarvăzător: am siguranța că pentru alegerile europarlamentare de anul viitor este nevoie de achiziția unui nou program de către Autoritatea Electorală Permanentă. Chiar dacă suma numărului de voturi se poate face în orice spreadsheet amărât, chiar dacă oficial nu s-a schimbat baza de numerație, chiar dacă legislația privind alegerile nu s-a schimbat.
Ce nu s-a schimbat este foamea firmelor “de casă” ale partidelor, obișnuite de mici să sugă la țâța puterii, pe motiv că doar laptele bugetar face profiturile mai grase!
Comentarii
Trimiteți un comentariu